Preskoči na vsebino


Cerkev sv. Katarine v Lembergu

CERKEV SVETE KATARINE V LEMBERGU

   Prvotna cerkev je bila iz leta 1262, vendar so jo porušili. Današnja pa je iz leta 1841. Kipi na oltarju so Pogačnikovo delo iz leta 1710. Kor nosita dva stebra. Notranjost cerkve je zelo preprosta. Sta pa v njej dve dragoceni baročni sliki Filipa Karla Laubmanna iz leta 1788 in baročni križev pot. Besedilo na križevem potu je napisano v gotici (stari nemški pisavi). V zvoniku sta dva zvonova. V zadnjem letu je bila cerkvena notranjost lepo prenovljena.

SVETA KATARINA ALEKSANDRIJSKA

   Rojena je bila okrog leta 282 v Aleksandriji, kjer naj bi tudi umrla mučeniške smrti v prvih letih 4. stoletja (najbrž leta 307). Obsodili so jo na smrt s kolesi: ostri noži na kolesu naj bi jo razrezali. Toda to se ni zgodilo: kolo se je razletelo. Kasneje so jo usmrtili z obglavljenjem. Ko so jo peljali iz mesta, je molila za vse verne in Bog ji je govoril iz oblaka. Ko so ji odsekali glavo, je brizgnilo iz njenega vratu mleko namesto krvi. Angeli so njeno truplo brž odnesli na goro Sinaj, kjer danes stoji znameniti samostan svete Katarine.

   Sveto Katarino Aleksandrijsko častijo kot zavetnico deklet, mladine sploh, tiskarjev, filozofov in učenjakov. Priporočajo se ji proti migreni, boleznim jezika, za najdenje utopljencev in za srečno zadnjo uro.

Pomen in pogostnost imena

   Med sto najpogostejšimi slovenskimi imeni je bilo leta 1980 ime Katarina na 30. mestu. Poleg Katarine so najbolj znane različice Katja, Katica, Kati, malo manj pa Katka, Katika, Katinka, Katra, Katrina, Kata, Katalin, Katija, Katjuša.  Ime izhaja iz grščine in ima dve različici: Aikaterina in Katharine, obe pa se povezujeta z besedo kathara »čista«. 

Goduje: 25. novembra.