Preskoči na vsebino


Zaključek leta 2020: statistika in zahvala

Ko zapiramo koledar z letnico 2020, želim, da se še enkrat ozremo vanj. To leto si bomo gotovo dobro zapomnili zaradi virusne bolezni covid-19, ki je mnoge spravila v bolnišnico, ki  je preprečila, da bi se lahko družili in obiskovali. Še posebej so to čutili bolniki v bolnišnicah in oskrbovanci v domovih za starostnike. Nekateri pa so se morali celo za vedno posloviti. Svojcem izrekam iskreno sočutje in sožalje ter vam zagotavljam svoje molitve.

 

Zapomnili si ga bomo tudi po zaščitnih maskah, razkuževanju, medsebojni razdalji, po prazni cerkvi. Posebej pa gotovo po letošnjih praznikih, Veliki noči in Božiču pa tudi osebnih praznikih in jubilejih, ki smo jih letos obhajali. Gotovo smo se takrat še posebej zavedeli resnosti epidemije in  celo pandemije. Mnoge je virus tudi gmotno prizadel ali celo spravil na beraško palico. S to krizo pa so povezane tudi psihične težave.

 

Hvala Bogu, da smo priče tudi pozitivnim posledicam te krize.  Vsi občudujemo medicinsko  osebje, njihovo nesebično pomoč, ko se razdajajo do kraja zmogljivosti. Hvala jim! Koliko dobrega opravljajo civilna zaščita, gasilci, karitas, rdeči križ, druge dobrodelne organizacije, prostovoljci in ne nazadnje naša vlada in strokovna ekipa. Vsem, ki se trudijo(te), da bi premagali ta virus, naj Bog povrne in da moč, da bi zdržali vse napore in žal tudi nasprotovanja in »polena pod noge«.

 

V tej krizi, ki nas je spremljala v letu 2020, pa smo se verjetno še bolj zavedeli nekaterih vrednot kot so: medsebojna povezanost, bližina drugega, posluh za potrebe drugega, odgovornost za bližnjega, vera, molitev in zaupanje v Boga. V letošnjem letu sem prejel kar nekaj mašnih namenov za zdravje in tudi v zahvalo. Srčno upam, da je v mnogih ta kriza utrdila njihovo vero in povezanost z Bogom, kljub temu, da nam je bilo onemogočeno udejstvovanje in sodelovanje pri verskih obredih.

 

Pravkar sem prejel nove odločitve naših škofov. Po 4. januarju bo možna ponovna  minimalna udeležba vernikov pri sv. maši (ena oseba ali ena družina na 30 m2). Natančna navodila boste dobili z nedeljskimi oznanili.

 

Nekateri ste me spraševali kaj bo letos s koledniki. V dosedanji obliki seveda ni možno organizirati trikraljevske akcije. Imeli pa boste priložnost, na Tri kralje, 6. januarja prinesete svoj dar za misijone v cerkev – na praznik bomo imeli 4 svete maše, da se boste lahko razporedili. Ob  tej priliki boste prejeli blagoslovljeno knjižico in nalepko. Po teh blagoslovljenih predmetih naj se blagoslov razlije na vaš dom. Tudi otroci bodo lahko ob tej priliki prinesli svoje adventne prihranke za lačne otroke. Imejmo odprto srce in roke za ljudi, ki so še v večji stiski kot mi.

 

Na vse vas kličem Božjega blagoslova in vam želim srečno,

zdravo in uspehov polno novo leto!

 

 

 

STATISTIKA ZA LETO 2020:

 

 

                                        2020                                                                  2019

-----------------------------------------------------------------------------------------------

KRSTI:       15 (7 dečkov in 8 deklic)                                                            23

  •   9 se jih je rodilo kot 1. otrok v družini
  •   5 se jih je rodilo kot 2. otrok v družini
  •   1 se je rodil kot 4. otrok v družini
  •   4 otroci iz družin, kjer so starši cerkveno poročeni  

PRVOOBHAJANCI:  11 (21. junij)                                                              20

POROKE:      5 parov – dva župljana sta se poročila drugod                          5                              

POGREBI:   36  (15 moških in 21 žensk)                                                       21

  • oskrbljeni z zakramenti (na bolniški postelji ali sami v cerkvi)   15
  • najstarejša v 98. letu, najmlajši v 53. letu
  • povprečna starost: 79 let

SV. OBHAJILA:           7.500                                                                   14.500

NEDELJNIKI  ?